تعداد نشریات | 23 |
تعداد شمارهها | 383 |
تعداد مقالات | 3,036 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,760,826 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 1,950,061 |
تعیین آب کاربردی و بهرهوری مصرف آب در مزارع زعفران استان خراسان رضوی | ||
فناوری های پیشرفته در بهره وری آب | ||
مقاله 3، دوره 2، شماره 1، فروردین 1401، صفحه 38-51 اصل مقاله (1.25 M) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22126/atwe.2022.7535.1015 | ||
نویسنده | ||
اردلان ذوالفقاران* | ||
استادیار پژوهش بخش تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ایران. | ||
چکیده | ||
در خصوص حجم آب آبیاری در بخش کشاورزی اعداد و ارقام ارائه شده در کشور بسیار متفاوت بوده و در خصوص صحت آنها نیز تردیدهای جدی وجود دارد. بنابراین، هدف اصلی از این طرح تحقیقاتی، اندازهگیری مستقیم و مزرعهای آب آبیاری زراعت زعفران تحت مدیریت کشاورزان است. بدین ترتیب، حجم آب مصرف شده برای تولید زعفران در شهرستانهای عمده استان خراسان رضوی (تربتحیدریه، زاوه و گناباد) در 18 پرسشنامه اندازهگیری شد. نتایج حاصل از اندازهگیریهای میدانی نشان داد که بیشترین حجم آب آبیاری زعفران متعلق به آبیاری سطحی به میزان 4691 مترمکعب در هکتار و کمترین آن مربوط به آبیاری با لولههای پیفلکس به میزان 3713 مترمکعب در هکتار و آبیاری با رول لاین با حجم آب آبیاری 3900 مترمکعب در هکتار رتبه دوم را دارا بود. حجم آب آبیاری زعفران در شهرستانهای تربتحیدریه، زاوه و گناباد به ترتیب به میزان 4974، 4816 و 4517 مترمکعب در هکتار بود. متوسط عملکرد زعفران در شهرستانهای زاوه و تربتحیدریه به میزان 3/7 کیلوگرم در هکتار و در شهرستان گناباد به میزان 5 کیلوگرم بر هکتار بود. بیشترین بهرهوری مصرف آب در شهرستان زاوه به میزان 001669/0 کیلوگرم بر مترمکعب و کمترین آن مربوط به شهرستان گناباد به میزان 001076/0 کیلوگرم بر مترمکعب بدست آمد. راندمان کاربرد بر اساس آمار دهساله در شهرستانهای زاوه، تربتحیدریه و گناباد به ترتیب برابر با 51، 49 و 87 درصد بدست آمد. | ||
کلیدواژهها | ||
آبیاری؛ بهره وری آب؛ زعفران؛ آب آبیاری | ||
مراجع | ||
ابریشمی، محمد حسن. (1366). شناخت زعفران. انتشارات توس.
احمدی، محسن.، خاشعی سیوکی، عباس.، و سیاری، محمد حسن. (1395). بررسی مدل مناسب تعیین نیاز آبی زعفران (Crocus sativus L) و تعیین میزان تنشهای آبی وارده. نشریه علمی- پژوهشی بوم شناسی کشاورزی، 8(4)، 520-505. https://dx.doi.org/10.22067/jag.v8i4.40517
جعفر زاده، احمد.، خاشعی سیوکی، عباس.، و شهیدی، علی. (1394). مدلسازی اثرات تغییر اقلیم روی نیاز آبی زعفران در خراسان جنوبی با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی. نشریه پژوهش های زعفران، 3(2)، 174-163. https://dx.doi.org/10.22077/jsr.2015.292
رجبی، زهره.، غیور، حسنعلی.، بهیار، محمدباقر.، عزتیان، ویکتوریا.، و گندمکار، امیر. (1394). محاسبه تبخیر و تعرق زعفران با استفاده از پنمن مونتیث و نیاز آبی در استان اصفهان. مجله تحقیقات جغرافیایی، 30(1)، 252-239. http://georesearch.ir/article-1-658-fa.html
شمسآبادی، وحید.، محمدیان فر، افسانه.، و عبدی، سعید. (1394). بررسی بهرهوری مصرف آب در محصول زعفران (مطالعه موردی شهرستان باخرز). اولین همایش ملی مدیریت کشاورزی با کاربرد الگوی زراعی، همدان. https://civilica.com/doc/478203
صادقی طبس، صادق.، خاشعی سیوکی، عباس.، پور رضا بیلوندی، محسن.، و هاشمی، سید رضا. (1395). تأثیر معیارهای اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در بهینهسازی الگوی کشت زعفران با استفاده از الگوریتم جهش ترکیبی قورباغه. نشریه پژوهش های زعفران، 3(2)، 133-123. https://dx.doi.org/10.22077/jsr.2015.289
عباسی، فریبرز.، سهراب، فرحناز.، و عباسی، نادر. (1395). ارزیابی راندمان آب آبیاری در ایران. نشریه تحقیقات مهندسی سازههای آبیاری و زهکشی،17 (67)، 128-113. https://dx.doi.org/10.22092/aridse.2017.109617
علیزاده، امین.، ساری، نسرین.، احمدیان، جواد.، و محمدیان، آزاده. (1388). بررسی مناسبترین زمان شروع آبیاری زراعت زعفران در استانهای خراسان رضوی، شمالی و جنوبی. مجله آبوخاک (علوم و صنایع کشاورزی)، 23(1)، 118-109. https://dx.doi.org/10.22067/jsw.v0i0.1539
فلاح قالهری، غلام عباس.، و احمدی، حمزه. (1394). برآورد آستانههای فنولوژیکیکشت زعفران در استان اصفهان براساس آمار درجه حرارت روزانه. نشریه علمی پژوهشی زراعت و فناوری زعفران، 3(1)، 65-49. https://dx.doi.org/10.22048/jsat.2015.9612
کمیته تدوین برنامه راهبردی زعفران. (1388). برنامه راهبردی زعفران. سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی.
کوچکی، علیرضا.، رضوانی مقدم، پرویز.، فلاحی، حمیدرضا.، و اقحوانی شجری، مهسا. (1395). بررسی خصوصیات بنههای دختری زعفران (Crocus sativus (L در پاسخ به تاریخ کاشت، مدیریت آبیاری و کاشت گیاهان همراه. نشریه علمی- پژوهشی زراعت و فناوری زعفران، 4(1)، 18-3. https://dx.doi.org/10.22048/jsat.2016.11895
کیخا مقدم، پریسا.، کامگار حقیقی، علی اکبر.، سپاسخواه، علی رضا. و شاهرخ زند، پارسا. (1392). تعیین ضریب گیاهی یگانه، دوگانه و تبخیر- تعرق بالقوه گیاه زعفران تکامل یافته. نشریه علمی هواشناسی کشاورزی، 1(1)، 13-1. http://www.agrimet.ir/article_87663.html
مسافری ضیاءالدینی، حسن. (1380). اثر رژیمهای مختلف آبیاری بر عملکرد زعفران. پایاننامه کارشناسی ارشد آبیاری و زهکشی. دانشگاه فردوسی مشهد.
یعقوبی، فاطمه.، جامی ال احمدی، مجید.، بخشی، محمدرضا.، و سیاری زهان، محمد حسن. (1394). مقایسه شاخص های کارایی فنی و اقتصادی مصرف آب در تولید گندم و زعفران در شهرستان قاینات. نشریه علمی- پژوهشی زراعت و فناوری زعفران، (4)3 ، 236-225. https://dx.doi.org/10.22048/jsat.2015.11898
Abbasi, F., Sohrab, F., & Abbasi, N. (2017). Evaluation of Irrigation Efficiencies in Iran. Irrigation and Drainage Structures Engineering Research, 17(67), 113-120. https://dx.doi.org/10.22092/aridse.2017.109617 [Persian] Abrishami, M.H. (1987). Recognition of saffron. Tus Publications. [In Persian] Ahmadi, M., Khashei Siuki, A., & Sayyari, M. (2016). Comparison of Efficiency of Different Equations to Estimate the Water Requirement in Saffron (Crocus sativus L. (Case Study: Birjand Plain, Iran)). Journal of Agroecology, 8(4), 505-520. https://dx.doi.org/10.22067/jag.v8i4.40517 [In Persian] Alizadeh, A., Sayari, N., Ahmadian, J., & Mohamadian, A. (2009). Study for zoning the most appropriate time of irrigation of saffron (Crocus Sativus) in Khorasan Razavi, north and southern provinces. Water and Soil, 23 (1), 109-118. https://dx.doi.org/10.22067/jsw.v0i0.1539 [In Persian] Behdani, M.A., Nassiri Mahallati, M., & Koocheki, A. (2008). Evaluation of Irrigation Management of Saffron at Agroecosystem Scale in Dry Region of Iran. Asian Journal of Plant Sciences, 7(1), 22-25. https://dx.doi.org/10.3923/ajps.2008.22.25 Fallahghalhary, G., & Ahmadi, H. (2015). The estimation of phenological thresholds of Saffron cultivation in Isfahan province based on the daily temperature statistics. Saffron agronomy and technology, 3(1), 49-65. https://dx.doi.org/10.22048/jsat.2015.9612 [In Persian] Jafarzadeh, A., Khashei-Siuki, A., & Shahidi, A. (2015). Modeling of climate change effects on saffron water requirement in south Khorasan province by GIS. Journal of Saffron Research, 3(2), 163-174. https://dx.doi.org/10.22077/jsr.2015.292 [In Persian] Koocheki, A., Moghaddam, P., Fallahi, H., & Aghhavani-Shajari, M. (2016). The Study of Saffron (Crocus Sativus L.) Replacement Corms Growth in Response to Planting Date, Irrigation Management and Companion Crops. Saffron agronomy and technology, 4(1), 3-18. https://dx.doi.org/10.22048/jsat.2016.11895 [In Persian] Keykhamoghadam, P., Kamgar Haghighi, A., Sepaskhah, A., & Shahrokh Zand, P. (2013). Determination of Single and Dual Crop Coefficients and Potential Evapotranspiration of Developed Saffron. Journal of Agricultural Meteorology, 1(1),1–13. http://www.agrimet.ir/article_87663.html [In Persian] Mosaferi Zia Al-Dini, H. (2001). The effect of different irrigation regimes on saffron yield. Master Thesis in Irrigation and Drainage. Ferdowsi University of Mashhad. [In Persian] Rajabi, Z., Behyar, M.B., Ghayoor, H.A., Ezatian, V., & Gandomkar, A. (2015). Estimation saffron evapotranspiration by Penman Monteith method and it s Water require in Isfahan province. GeoRes, 30 (1), 239-252. http://georesearch.ir/article-1-658-fa.html [In Persian] Sadeghi Tabas, S., Khashei Siuki, A., Pourreza Bilondi, M., & Hashemi, S. (2015). Effects of social, political and economic criteria on optimization of saffron cropping pattern by using shuffled frog leaping algorithm. Journal of Saffron Research, 3(2), 123-133. https://dx.doi.org/10.22077/jsr.2015.289 [In Persian] Saffron Strategic Plan Development Committee. (2009). Saffron Strategic Plan. Agricultural Education and Extension Research Organization, Agricultural Research and Training Center and Natural Resources of Khorasan Razavi. [In Persian] Sepaskhah, A.R., & Yarami, N. (2009). Interaction effects of irrigation regime and salinity on flower yield and growth of saffron. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 84(2), 216-222. https://doi.org/10.1080/14620316.2009.11512507 Shamsabadi, W., Mohammadian Far, A., & Abdi, S. (2015). Investigation of water consumption efficiency in saffron product (case study of Bakhrez city). The first national conference on agricultural management using the agricultural model. Hamedan. https://civilica.com/doc/478203 [In Persian] Yaqobi, F., Jami Al-Ahmadi, M., Bakhshi, M.R., & Sayari Zahan, M.H. (2015). Comparison of technical and economic efficiency indicators of water consumption in wheat and saffron production in Ghaenat city. Journal of Saffron Agriculture and Technology, 3(4), 225 - 237. https://dx.doi.org/10.22048/jsat.2015.11898 [In Persian] Yarami, N., Kamgar-Haghighi, A.A., Sepaskhah, A.R., & Zand-Parsa, Sh. (2011). Determination of the potential evapotranspiration and crop coefficient for saffron using a water-balance. Archives of Agronomy and Soil Science, 57(7), 727-740. https://doi.org/10.1080/03650340.2010.485985 Abbasi, F., Sohrab, F., & Abbasi, N. (2017). Evaluation of Irrigation Efficiencies in Iran. Irrigation and Drainage Structures Engineering Research, 17(67), 113-120. https://dx.doi.org/10.22092/aridse.2017.109617 [Persian] Abrishami, M.H. (1987). Recognition of saffron. Tus Publications. [In Persian] Ahmadi, M., Khashei Siuki, A., & Sayyari, M. (2016). Comparison of Efficiency of Different Equations to Estimate the Water Requirement in Saffron (Crocus sativus L. (Case Study: Birjand Plain, Iran)). Journal of Agroecology, 8(4), 505-520. https://dx.doi.org/10.22067/jag.v8i4.40517 [In Persian] Alizadeh, A., Sayari, N., Ahmadian, J., & Mohamadian, A. (2009). Study for zoning the most appropriate time of irrigation of saffron (Crocus Sativus) in Khorasan Razavi, north and southern provinces. Water and Soil, 23 (1), 109-118. https://dx.doi.org/10.22067/jsw.v0i0.1539 [In Persian] Behdani, M.A., Nassiri Mahallati, M., & Koocheki, A. (2008). Evaluation of Irrigation Management of Saffron at Agroecosystem Scale in Dry Region of Iran. Asian Journal of Plant Sciences, 7(1), 22-25. https://dx.doi.org/10.3923/ajps.2008.22.25 Fallahghalhary, G., & Ahmadi, H. (2015). The estimation of phenological thresholds of Saffron cultivation in Isfahan province based on the daily temperature statistics. Saffron agronomy and technology, 3(1), 49-65. https://dx.doi.org/10.22048/jsat.2015.9612 [In Persian] Jafarzadeh, A., Khashei-Siuki, A., & Shahidi, A. (2015). Modeling of climate change effects on saffron water requirement in south Khorasan province by GIS. Journal of Saffron Research, 3(2), 163-174. https://dx.doi.org/10.22077/jsr.2015.292 [In Persian] Koocheki, A., Moghaddam, P., Fallahi, H., & Aghhavani-Shajari, M. (2016). The Study of Saffron (Crocus Sativus L.) Replacement Corms Growth in Response to Planting Date, Irrigation Management and Companion Crops. Saffron agronomy and technology, 4(1), 3-18. https://dx.doi.org/10.22048/jsat.2016.11895 [In Persian] Keykhamoghadam, P., Kamgar Haghighi, A., Sepaskhah, A., & Shahrokh Zand, P. (2013). Determination of Single and Dual Crop Coefficients and Potential Evapotranspiration of Developed Saffron. Journal of Agricultural Meteorology, 1(1),1–13. http://www.agrimet.ir/article_87663.html [In Persian] Mosaferi Zia Al-Dini, H. (2001). The effect of different irrigation regimes on saffron yield. Master Thesis in Irrigation and Drainage. Ferdowsi University of Mashhad. [In Persian] Rajabi, Z., Behyar, M.B., Ghayoor, H.A., Ezatian, V., & Gandomkar, A. (2015). Estimation saffron evapotranspiration by Penman Monteith method and it s Water require in Isfahan province. GeoRes, 30 (1), 239-252. http://georesearch.ir/article-1-658-fa.html [In Persian] Sadeghi Tabas, S., Khashei Siuki, A., Pourreza Bilondi, M., & Hashemi, S. (2015). Effects of social, political and economic criteria on optimization of saffron cropping pattern by using shuffled frog leaping algorithm. Journal of Saffron Research, 3(2), 123-133. https://dx.doi.org/10.22077/jsr.2015.289 [In Persian] Saffron Strategic Plan Development Committee. (2009). Saffron Strategic Plan. Agricultural Education and Extension Research Organization, Agricultural Research and Training Center and Natural Resources of Khorasan Razavi. [In Persian] Sepaskhah, A.R., & Yarami, N. (2009). Interaction effects of irrigation regime and salinity on flower yield and growth of saffron. The Journal of Horticultural Science and Biotechnology, 84(2), 216-222. https://doi.org/10.1080/14620316.2009.11512507 Shamsabadi, W., Mohammadian Far, A., & Abdi, S. (2015). Investigation of water consumption efficiency in saffron product (case study of Bakhrez city). The first national conference on agricultural management using the agricultural model. Hamedan. https://civilica.com/doc/478203 [In Persian] Yaqobi, F., Jami Al-Ahmadi, M., Bakhshi, M.R., & Sayari Zahan, M.H. (2015). Comparison of technical and economic efficiency indicators of water consumption in wheat and saffron production in Ghaenat city. Journal of Saffron Agriculture and Technology, 3(4), 225 - 237. https://dx.doi.org/10.22048/jsat.2015.11898 [In Persian] Yarami, N., Kamgar-Haghighi, A.A., Sepaskhah, A.R., & Zand-Parsa, Sh. (2011). Determination of the potential evapotranspiration and crop coefficient for saffron using a water-balance. Archives of Agronomy and Soil Science, 57(7), 727-740. https://doi.org/10.1080/03650340.2010.485985 | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 235 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 327 |