تعداد نشریات | 23 |
تعداد شمارهها | 368 |
تعداد مقالات | 2,890 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,566,232 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 1,821,892 |
بررسی اثر پرایمینگ با اسید اسکوربیک بر برخی شاخص های جوانه زنی و بیوشیمیایی بذرهای زوال یافته ذرت شیرین | ||
بیوتکنولوژی و بیوشیمی غلات | ||
مقاله 3، دوره 2، شماره 4، دی 1402، صفحه 432-445 اصل مقاله (350.02 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22126/cbb.2024.10134.1064 | ||
نویسندگان | ||
محمد حسن وفائی* 1؛ حسین رضا روحی2 | ||
1گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. | ||
2گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران. | ||
چکیده | ||
مقدمه: ذرت از گیاهان مهم خانواده غلات محسوب شده و پس از گندم، بیشترین سطح زیر کشت را در جهان به خود اختصاص داده است. در بین انواع ذرت، بذرهای ذرت شیرین به دلیل محتوای نشاسته کم و بنیه ضعیف، به شرایط انبارداری حساس هستند. بنابراین، درک رفتار فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی آن در طول نگهداری جهت افزایش طول عمر و جلوگیری از کاهش بنیه آنها بسیار حائز اهمیت است .از سوی دیگر، زوال بذر پدیدهای طبیعی است که در نتیجه آن، بذرها قوه نامیه و کیفیت خود را حتی در شرایط مطلوب نگهداری، از دست میدهند. این پدیده نامطلوب به ویژه در بذرهای حساس مانند ذرت شیرین آسیب و خسارت بیشتری وارد میکند. بخشی از این خسارت مربوط به کاهش سرعت و درصد سبز شدن بذرها بوده که منجر به کاهش تراکم بوته و عدم دستیابی به تراکم مطلوب مزرعه شده و در نتیجه عملکرد محصول کاهش مییابد. در این آزمایش اثرات پرایمینگ بذر با اسید آسکوربیک در بهبود خسارت ناشی از زوال بذر ذرت شیرین مورد ارزیابی و سنجش قرار گرفت. مواد و روشها: این پژوهش در آزمایشگاه تکنولوژی بذر دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا همدان در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی در چهار تکرار انجام شد. بذر مورد استفاده جهت انجام آزمایش مربوط به رقم چِیس بود. بذرهای ذرت شیرین به روش پیری تسریع شده بهمدت 72 ساعت در دمای 43 درجه سانتیگراد زوال یافتند. سپس بذور زوال یافته در دمای 25 درجه سانتیگراد با غلظتهای 1 و 5/1 میلیمولار اسید آسکوربیک و آب مقطر به مدت 24 ساعت پرایم شدند. صفات مورد بررسی شامل درصد جوانهزنی، متوسط زمان جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، شاخص طولی بنیه، محتوای مالون دیآلدهید، محتوای قندهای محلول، محتوای پروتئینهای محلول و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز بود. یافتهها: نتایج نشان داد که ویتامین پرایمینگ بذر با اسید آسکوربیک موجب بهبود صفات درصدجوانهزنی، سرعت جوانهزنی، شاخص طولی بنیه، محتوای قندهای محلول، محتوای پروتئینهای محلول و فعالیت آنزیم آنتی اکسیدانی سوپراکسید دیسموتاز در بذرهای زوال یافته گردید. در بین صفات مورد بررسی، متوسط زمان جوانهزنی و محتوای مالون دیآلدهید بذرهای پرایم شده در مقایسه با بذرهای پرایم نشده کاهش یافت. غلظتهای مورد استفاده اسید آسکوربیک در صفات متوسط زمان جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، شاخص طولی بنیه و قندهای محلول تفاوت معنیداری با یکدیگر نداشتند اما اثر مطلوبتری نسبت به هیدروپرایمینگ در خصوص بهبود پارامترهای مورد بررسی بذرهای ذرت شیرین داشت. این در حالی بود که پرایمینگ بذور با غلظت 5/1 میلیمولار اسید آسکوربیک بیشترین تاثیر را بر صفات درصد جوانهزنی، پروتئینهای محلول، محتوای مالون دیآلدهید و فعالیت سوپراکسید دیسموتاز داشت و اختلاف آن با سایر تیمارهای پرایمینگ، معنیدار بود؛ بهطوری که مقادیر درصد جوانهزنی، پروتئینهای محلول و فعالیت سوپراکسید دیسموتاز را نسبت به عدم پرایم به ترتیب 71، 85 و 44 درصد افزایش داد و محتوای مالون دیآلدهید را نیز 9/52 درصد کاهش داد. نتیجهگیری: بر مبنای نتایج به دست آمده از این آزمایش، میتوان گفت کاربرد اسید آسکوربیک بهویژه غلظت 5/1 میلیمولار به عنوان بهترین تیمار پرایمینگ، جهت بازیابی کیفیت از دست رفته بذرهای زوال یافته ذرت شیرین و بهبود خصوصیات جوانهزنی آن قابل توصیه باشد. | ||
کلیدواژهها | ||
درصدجوانهزنی؛ سرعت جوانهزنی؛ محتوای مالون دیآلدهید | ||
مراجع | ||
Ahmad, K.U., Rahman, M.M., & Ali, M.R. 2014. Effect of hydropriming method on maize (Zea mays) seedling emergence. Bangladesh Journal of Agricultural Research, 39(1), 143-150. Alvez, R.D.C., Rossatto, D.R., da Silva, J.D.S., Checchio M.V., Oliveira, K.R.D., Oliveira, F.D.A., Queiroz, F.D., da Cruz, M.C.P., & Gratao P.L. 2021. Seed priming with ascorbic acid enhances salt tolerance in micro-tom tomato plants by modifying the antioxidant defense system components. Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, 31, 101927. Azooz, M.M., Alzahrani, A.M., & Youssef, M.M. 2013. The potential role of seed priming with ascorbic acid and nicotinamide and their interactions to enhance salt tolerance in broad bean (Vicia faba L.). Australian Journal of Crop Science, 7, 2091-2100. Baig, Z., Khan, N., Sahar, S., Sattar, S., & Zehra R. 2021. Effects of seed priming with ascorbic acid to mitigate salinity stress on three wheat (Triticum aestivum L.) cultivars. Acta Ecologica Sinica, 41(5), 491-498. Behairy, R.T., El-Danasoury, M., & Craker, L. 2012. Impact of ascorbic acid on seed germination, seedling growth, and enzyme activity of salt-stressed Fenugreek. Journal of Medicinal and Active Plants, 1(3), 106-113. Bradford, M.M. 1976. A dye binding assay for protein. Analytical Biochemistry, 72, 248-254. Cavalcanti, F.R., Oliveira, J.T.A., Martins-Miranda, A.S., Viégas, R.A., & Silveira, J.A.G. 2004. Superoxide dismutase, catalase and peroxidase activities do not confer protection against oxidative damage in salt-stressed cowpeas leaves. New Phytologist, 163, 563–571. Delouche, J.C., & Baskin, C.C. 1973. Accelerated ageing technique for predicting relative storability of seed lots. Seed Science and Technology, 1, 427-452. Draganic, I., & Lekic, S. 2012. Seed priming with antioxidants improves sunflower seed germination and seedling growth unfavorable germination conditions.Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 36, 421.428. El-Bassiouny, H.M.S., & Sadak, M.S. 2015. Impact of foliar application of ascorbic acid and alpha-tocopherol on antioxidant activity and some biochemical aspects of flax cultivars under salinity stress. Acta Biologica Colombiana, 20, 209-222. Ellis, R.A., & Roberts, E.H. 1981. The quantification of ageing and survival in orthodox seeds. Seed Science and Technology, 9, 373–409. Giannopolitis, C., & Ries, S. 1977. Superoxid desmutase. I: Occurence in higher plant, Plant Physiology, 59, 309–314. Hafez, E.M., & Gharib, H.S. 2016. Effect of exogenous application of ascorbic acid on physiological and biochemical characteristics of wheat under water stress. Internationa Journal of Plant Production, 10, 579-596. Irigoyen, J.J., Emerich, D.W., & Sanchez-Diaz, M. 1992. Water stress induced changes in concentrations of proline and total soluble sugars in nodulated alfalfa (Medicago sativa) plants. Physiologia Plantarum, 84, 55-60. ISTA. 2007. International Rules for Seed Testing. Seed Science and Technology, 13, 299–520. Jisha, K.C., Vijayakumari, K., & Puthur, J.T. 2013. Seed priming for abiotic stress tolerance: an overview. Acta Physiologiae Plantarum, 35, 1381–1396. Jyoti, & Malik, C.P. 2013. Seed deterioration: a review. International Journal of Life Sciences Biotechnology and Pharma Research, 2(3), 374–385. Kapoor, R., Arya, A., Siddiqui, M.A., Amir, A., & Kumar, H. 2010. Seed Deterioration in Chickpea (Cicer arietinum L.) under Accelerated Ageing. Asian Journal of Plant Science, 9(3), 158-162. Kata, L.P., Bhaskaran, M., & Umarani. R. 2014. Influence of priming treatments on stress tolerance during seed germination of rice. International Journal of Agriculture Environment and Biotechnology, 7, 225-32. Mazid, M., Khan, T.A., Khan, Z.H., Quddusi, S., & Mohammad, F. 2011. Occurrence, biosynthesis and potentialities of ascorbic acid in plants. International Journal of Plant, Animal and Environmental Sciences, 1, 167-184. Paparella, S., Arau, S.S., Rossi, G., Wijayasinghe, M., Carbonera, D. & Balestrazzi, A. 2015. Seed priming: state of the art and new perspectives. Plant Cell Reproduction, 34, 1281–1293. Rouhi, H.R., Vafaei, M.H., Saman, M., & Shahbodaghloo, A.R. 2021. Study of ascorbic acid priming on germination and biochemical indexes of sheep fescue (Festuca ovina) seeds under drought stress. Iranian Journal of Seed Science and Technology, 10(1), 29-42. Wang, J., Zhang, Z., & Huang, R. 2013. Regulation of ascorbic acid synthesis in plants. Plant Signal Behaviour, 8, 1559-2324. Wang, B., Yang, R., Ji, Z., Zhang, H., Zheng, W., Zhang, H., & Feng, F. 2022. Evaluation of biochemical and physiological changes in sweet corn seeds under natural aging and artificial accelerated aging. Agronomy, 12, 1028. Yan, M. 2015. Hydropriming promotes germination of aged napa cabbage seeds. Seed Science and Technology, 43(2), 303-307. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 144 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 132 |