تعداد نشریات | 23 |
تعداد شمارهها | 383 |
تعداد مقالات | 3,036 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,760,798 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 1,950,056 |
تحلیل اثرات زیستمحیطی پذیرش محصولات کشاورزی ارگانیک در شهرستان تبریز | ||
جغرافیا و پایداری محیط | ||
دوره 15، شماره 1 - شماره پیاپی 55، فروردین 1404، صفحه 21-41 اصل مقاله (1002.32 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22126/ges.2024.11365.2798 | ||
نویسندگان | ||
سهیلا باختر1؛ محسن آقایاری هیر* 2 | ||
1دانشآموخته رشته جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشکده برنامهریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
2گروه جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشکده برنامهریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
چکیده | ||
انسان، امروزه وارد عصری شده است که در آن شیوه تولید محصولات و تأثیر آن بر کره زمین و سلامتی انسان، از اهمیت بالایی برخوردار است. آسیبهای محیط زیستی، علاوه بر آنکه موجب کاهش فعالیتهای زراعی و غیرزراعی میشود، سلامتی انسان را نیز به خطر خواهد انداخت. باتوجهبه اهمیت حفظ محیطزیست و سلامت انسان، پژوهش حاضر باهدف تحلیل اثرات زیستمحیطی پذیرش محصولات کشاورزی ارگانیک از دیدگاه تولیدکنندگان و مصرفکنندگان این محصولات در شهرستان تبریز انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را تولیدکنندگان و مصرفکنندگان این محصولات در سطح شهرستان تشکیل میدهد. جامعه تولیدکنندگان در سطح شهرستان 28 نفر میباشدکه به صورت تمامشماری مطالعه شدند. در جامعه مصرفکنندگان، حجم نمونه 384 نفر برآورد گردید، ولی برای دستیابی به نتایج بهتر 391 پرسشنامه تکمیل شد. جهت تحلیل دادهها از مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار SMART PLS و آزمونهای T تک نمونهای و فریدمن بهره گرفته شد. نتایج ارزیابی اولیه مدل اندازهگیری، گویای مناسب بودن مدل است. نتایج مدل ساختاری بیانگر وجود رابطه ساختاری معنیدار میان بهبود ساختاری و حاصلخیری خاک، کاهش آلودگی و هدر رفت آب، بهبود و کاهش آلودگی هوا، تقویت تنوع زراعی و زیستی، کنترل و جایگزینی کود و سموم شیمیایی با کودهای آلی و بیولوژیک و دانش زیست محیطی وجود دارد. بر اساس نتایج، کشاورزی ارگانیک با روشهای مانند استفاده از بقایای گیاهان به عنوان کود سبز، حفظ خاک، کاهش آلودگی و ...موجب افزایش حاصلخیزی خاک و عدم فرسایش آن شده و با تولید محصولات کشاورزی با کمیت و کیفیت بالا، آسیبرسانی به محیط زیست کاهش مییابد. | ||
کلیدواژهها | ||
پذیرش محصولات کشاورزی ارگانیک؛ توسعه پایدار؛ شهرستان تبریز؛ عوامل زیستمحیطی؛ مدلسازی معادلات ساختاری | ||
مراجع | ||
آقایاری هیر، محسن؛ اصغرپور، حسین؛ باختر، سهیلا (1403). تحلیل اثرگذاری عوامل اقتصادی بر پذیرش محصولات کشاورزی ارگانیک در بین تولیدکنندگان و مصرفکنندگان شهرستان تبریز. فصلنامه اقتصاد فضا و توسعه روستایی، 13 (1)، 22-1. doi: 10. 61186/serd.13.1.8
اکبری، مرتضی؛ بابااکبری ساری، محمد؛ فخارزاده، احمدرضا؛ ایروانی، هوشنگ؛ علم بیگی، امیر؛ نامدار، راضیه(1387). بررسی نگرش کارشناسان کشاورزی در مورد مؤلفههای مؤثر در مصرف محصولات ارگانیک کشاورزی. فصلنامه کشاورزی،10 (2)، 13-26. https://journals.ut.ac.ir/article_23427.html
ایمانی، بهرام؛ باختر، سهیلا؛ جعفری، سعید (1396). تحلیل دیدگاه جوامع روستایی در رابطه با عوامل بازدارنده و پیشبرنده کشاورزی ارگانیک، مورد مطالعه: روستاهای بخش مرکزی شهرستان اردبیل. فصلنامه راهبردهای توسعه روستایی، 4 (2)، 247-264. doi: 10.22048/rdsj.2017.80778.1643
جعفری منش، انیسه (1393). بررسی سازوکارهای بهبود ارائه خدمات و نهادههای تخصصی کشاورزی ارگانیک در استان قم. پایاننامه کارشناسیارشد، دانشگاه تهران.
خداوردیان، مجیدرضا (1400). مروری بر توسعه و ترویج کشاورزی ارگانیک و چالشهای پیشروی آن، گرگان: نشر آموزش کشاورزی.
خیرالهی، هادی؛ عالی، صمد؛ تقیزاده، هوشنگ (1400). طراحی مدل ارتقاء نگرش مشتریان محصولات غذایی ارگانیک در ایران. فصلنامه مطالعات رفتار مصرفکننده، 8 (2)، 176-199. doi: 10.34785/J018.2021.828
دایمی، سمیه؛ شیخ حسینی، محبوبه؛ علی احمد، سیمین؛ خردمند، امین؛ مهربان، احمد (1401). بررسی اهمیت و نقش اثرگذار کشاورزی ارگانیک در حفاظت از محیط زیست. سیزدهمین همایش ملی گیاهان دارویی و کشاورزی پایدار، همدان. https://civilica.com/doc/1525963
رضوی، سیدحسن؛ پورطاهری، مهدی؛ رکن الدین افتخاری، عبدالرضا (1394). ارزیابی جایگاه توسعه کشاورزی ارگانیک در مناطق روستایی ایران، مطالعه موردی: تولیدکنندگان محصولات ارگانیک گواهی شده و در حال گذر. فصلنامه پژوهشهای روستایی، 6 (1)، 27-45. doi: 10.22059/jrur.2015.54230
زندی نسب، مصطفی؛ غفاری، محمد (1401). ارائه مدلی برای تبیین پیشایندهای قصد استفاده از ارتباطات توصیهای الکترونیکی در خرید محصولات ارگانیک کشاورزی. فصلنامه اقتصاد و توسعه کشاورزی، 36 (1)، 65-82. doi: 10.22067/jead.2021. 72783.1087
صافی سیس، یحیی؛ جودی، میلاد؛ جاویدان، هادی (1399). تحلیل ابعاد زیست محیطی نظام کشاورزی ارگانیک. فصلنامه مطالعات علوم زیستی، 5 (2)، 2569-2580. https://www.jess.ir/article_107340.html
قلیپور گنجگاه، مهدی؛ غلامشاهی، علیرضا؛ خموشی، فخرالدین (1401). تحلیل و بررسی وضعیت کشاورزی ارگانیک ایران در مقایسه با وضعیت جهانی. ششمین کنفرانس بین المللی پژوهشهای کاربردی در علوم و مهندسی، آخن- آلمان، برگزارکننده: انجمن مهندسی و تکنولوژی لندن. https://civilica.com/doc/1447485
کارپیشه، لیلا (1402). توسعه کشاورزی ارگانیک و موانع فراروی آن از دیدگاه کارشناسان کشاورزی. فصلنامه جغرافیا و روابط انسانی، 6 (3)، 238-247. doi: 10.22034/gahr.2023.431077.2008
کوهستانی، کیمیا؛ عبدالهی، وحیده؛ خشنودیفر، زهرا (1393). تحلیل مؤلفههای تأثیرگذار بر توسعه کشاورزی ارگانیک در استان سیستان و بلوچستان از دیدگاه کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی. فصلنامه ترویج و آموزش کشاورزی، 7 (3)، 41-29. https://journals. rbiau.ac.ir/article_6337.html
لوایی آدریانی، رسول؛ شعبانعلی فمی، حسین؛ شریفیان، فرشید؛ فتحالهی، سعدی؛ امیری، علی (1395). الگویی از عوامل محدودکننده مصرف محصولات ارگانیک از دیدگاه متخصصان کشاورزی در شهرستان کرج: یک نظریه داده بنیان. فصلنامه تحقیقات اقتصاد و توسعه کشاورزی ایران، 47 (3)، 647-656. doi: 10.22059/ijaedr.2016.60236
میرلو، سهراب؛ راحلی، حسین؛ کاظمیه، فاطمه (1400). تحلیل مشکلات کشاورزی ارگانیک از دیدگاه کارشناسان سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی. فصلنامه دانش کشاورزی و تولید پایدار، 31 (3)، 313-327. doi: 10.22034/saps.2021. 41906.2551
هدایت شیشوان، ساناز؛ سالارپور، ماشااله (1403). شناسایی عوامل تأثیرگذار بر ریسک محصولات ارگانیک شهرستان ساوه با محوریت تغییر الگو کشت زیستمحیطی. فصلنامه مطالعات علوم محیطزیست، 9 (2)، 8229-8240. doi: 10.22034/jess.2022. 334010.1746
یعقوبی، جعفر؛ جوادی، علی (1393). موانع تولید محصولات ارگانیک از دیدگاه کارشناسان جهاد کشاورزی. فصلنامه دانش کشاورزی و توسعه پایدار، 24 (1)، 57-68. https://sustainagriculture.tabrizu.ac.ir/article_1461.html | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 310 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 141 |