تعداد نشریات | 23 |
تعداد شمارهها | 368 |
تعداد مقالات | 2,890 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,566,227 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 1,821,889 |
تحلیل اثرات زیست محیطی پذیرش محصولات کشاورزی ارگانیک در شهرستان تبریز | ||
جغرافیا و پایداری محیط | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 05 دی 1403 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22126/ges.2024.11365.2798 | ||
نویسندگان | ||
سهیلا باختر1؛ محسن آقایاری هیر* 2 | ||
1دانشآموخته رشته جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشکده برنامهریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
2دانشیار گروه جغرافیا و برنامهریزی روستایی، دانشکده برنامهریزی و علوم محیطی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران. | ||
چکیده | ||
انسان امروزه وارد عصری شده است که در آن شیوه تولید محصولات و تأثیر آن بر کره زمین و سلامتی انسان، از اهمیت بالایی برخوردار است. آسیبهای محیط زیستی، علاوه بر آنکه موجب کاهش فعالیتهای زراعی و غیر زراعی میشود، سلامتی انسان را نیز به خطر خواهد انداخت. با توجه به اهمیت حفظ محیط زیست و سلامت انسان، پژوهش حاضر با هدف تحلیل اثرات زیست محیطی پذیرش محصولات کشاورزی ارگانیک از دیدگاه تولیدکنندگان و مصرفکنندگان این محصولات در شهرستان تبریز انجام شده است. جامعه آماری پژوهش را تولیدکنندگان و مصرفکنندگان این محصولات در سطح شهرستان تشکیل میدهد. جامعه تولیدکنندگان در سطح شهرستان 28 نفر میباشدکه به صورت تمامشماری مطالعه شدند. در جامعه مصرفکنندگان، حجم نمونه 384 نفر برآورد گردید، ولی برای دستیابی به نتایج بهتر 391 پرسشنامه تکمیل شد. جهت تحلیل دادهها از مدلسازی معادلات ساختاری در نرم افزار SMART PLS و آزمونهای T تک نمونهای و فریدمن بهره گرفته شد. نتایج ارزیابی اولیه مدل اندازهگیری، گویای مناسب بودن مدل است. نتایج مدل ساختاری بیانگر وجود رابطه ساختاری معنادار میان بهبود ساختاری و حاصلخیری خاک، کاهش آلودگی و هدر رفت آب، بهبود و کاهش آلودگی هوا، تقویت تنوع زراعی و زیستی، کنترل و جایگزینی کود و سموم شیمیایی با کودهای آلی و بیولوژیک و دانش زیست محیطی وجود دارد. بر اساس نتایج، کشاورزی ارگانیک با روشهای مانند استفاده از بقایای گیاهان به عنوان کود سبز، حفظ خاک، کاهش آلودگی و ...موجب افزایش حاصلخیزی خاک و عدم فرسایش آن شده و با تولید محصولات کشاورزی با کمیت و کیفیت بالا، آسیبرسانی به محیط زیست کاهش مییابد. | ||
کلیدواژهها | ||
پذیرش محصولات کشاورزی ارگانیک؛ توسعه پایدار؛ شهرستان تبریز؛ عوامل زیست محیطی؛ مدلسازی معادلات ساختاری | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 153 |