تعداد نشریات | 23 |
تعداد شمارهها | 401 |
تعداد مقالات | 3,174 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,954,530 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,047,644 |
ارزیابی تنوع بیوشیمیایی، محتوای روغن و SDS-PAGE در ارقام و اکوتیپهای مختلف کینوا (Chenopodium quinoa Willd.) | ||
بیوتکنولوژی و بیوشیمی غلات | ||
مقاله 5، دوره 4، شماره 1، فروردین 1404، صفحه 92-114 اصل مقاله (662.84 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22126/cbb.2025.10999.1079 | ||
نویسندگان | ||
زینب چقاکبودی* 1؛ محمود باقری2؛ حسین مصطفایی3 | ||
1گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران. | ||
2موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. | ||
3گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشگاه ایلام، ایلام، ایران. | ||
چکیده | ||
مقدمه: کینوا (Chenopodium quinoa Willd.) بهعنوان یکی از منابع غنی و متنوع در تغذیه انسان شناخته شده است و ارزش غذایی بالایی دارد. با توجه به اهمیت این گیاه، ارزیابی تنوع فیتوشیمیایی و محتوای روغن آن در ارقام و ژنوتیپهای مختلف، امری اساسی است که به درک بهتر از خصوصیات تغذیهای و سلامتی این محصول کمک میکند. مواد و روشها: آزمایشی به صورت طرح کاملاً تصادفی روی ارقام تجاری (Atlas، Giza1، Red Carina) و اکوتیپهای مختلف کینوا (Q4، Q29، Q2، Q12، Q3، Q1) با سه تکرار در دانشگاه رازی در سال 1404-1403 انجام شد. صفات مورد ارزیابی شامل درصد روغن، محتوای قند محلول کل، محتوای فنل کل، فلاوونوئید کل و SDS-PAGE بود. یافتهها: نتایج تجزیه واریانس ژنوتیپهای کینوا از نظر صفات مورد بررسی نشان داد که بین ارقام و اکوتیپهای مختلف کینوا اختلاف بسیار معنیداری در سطح احتمال یک درصد وجود داشت. همچنین مقایسه میانگین صفات نشان داد که اکوتیپ Q4 دارای بیشترین مقدار محتوای قند محلول کل (773/404 میلی گرم بر لیتر) و فلاوونوئید کل (825/0 میکروگرم بر لیتر) بود. آنالیز نقشه حرارتی، ارقام و اکوتیپها را دو گروه مجزا قرار داد. گروه اول (Q1، Giza1، Red Carina، Q12) دارای کمترین مقدار و گروه دوم (Q4، Q29، Atlas، Q2) دارای بیشترین مقدار از نظر صفات محتوای قند محلول کل، فنل کل و فلاوونوئید کل بودند. تجریه همبستگی بین صفات نیز نشان داد که بین صفات محتوای قند محلول کل و فنل کل (**60/0) و همچنین بین فنل کل و محتوای کل فلاوونوئید(**60/0) همبستگی مثبت و بسیار معنیداری وجود داشت. نتیجهگیری: تجزیه به مؤلفههای اصلی نشان داد که دو مؤلفه اول 3/79 درصد از تغییرات و تنوع موجود را توجیه میکنند. این امر نشان دهنده این موضوع میباشد که بخش عمدهای از تنوع مشاهده شده در ارقام و اکوتیپهای کینوا توسط این دو مؤلفه کنترل میشود. بر این اساس مشخص شده است که صفات محتوای قند محلول کل، فنل کل و فلاوونوئید کل از اهمیت بیشتری در این بررسی برخوردار بودند. بر اساس نتایج SDS-PAGEپروتئینهای ذخیرهای بذر، نیمرخ پروتئینی بذور شش اکوتیپ و سه رقم تجاری، هفت باند پروتئینی مشخص را در محدوده وزن مولکولی 20 تا 70 کیلودالتون نشان داد. تک باند پروتئینی با وزن مولکولی حدود 40 کیلو دالتون که تقریباً 11 درصد از باندها را تشکیل داد، میتواند به عنوان یک نشانگر ژنتیکی ثابت در کینوا مورد استفاده قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
کلمات کلیدی: آنالیز نقشه حرارتی؛ تجزیه به مولفه های اصلی؛ قند محلول کل؛ فنل کل | ||
مراجع | ||
Abd El-Moneim, D., ELsarag, E. I., Aloufi, S., El-Azraq, A. M., ALshamrani, S. M., Safhi, F. A. A., & Ibrahim, A. A. 2021. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): genetic diversity according to ISSR and SCoT markers, relative gene expression, and morpho-physiological variation under salinity stress. Plants, 10(12), 2802. Angeli, V., Miguel Silva, P., Crispim Massuela, D., Khan, M.W., Hamar, A., Khajehei, F., Graeff-Hönninger, S., &Piatti, C. 2020. Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): An overview of the potentials of the “golden grain” and socio-economic and environmental aspects of its cultivation and marketization. Foods, 9(2), https://doi.org/10.3390/foods9020216 Arguello-Hernández, P., Samaniego, I., Leguizamo, A., Bernalte-García, M.J., &Ayuso-Yuste, M.C. 2024. Nutritional and Functional Properties of Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Chimborazo Ecotype: Insights into Chemical Composition. Agriculture, 14(3), 396. https://doi.org/10.3390/agriculture14030396 Bhardwaj, R., Yadav, R., Vishwakarma, H., Sharma, K., Chandora, R., Rana, J. C., &Riar, A. 2023. Agro‐morphological and nutritional assessment of chenopod and quinoa germplasm—Highly adaptable potential crops. Food Science & Nutrition, 11(9), 5446-5459. https://doi.org/10.1002/fsn3.3502 Bradford, M.M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantitation of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein-dye binding. Analytical Biochemistry, 72(1-2), 248-254. https://doi.org/10.1016/0003-2697(76)90527-3 Brinegar, C., Sine, B., &Nwokocha, L. 1996. High-cysteine 2S seed storage proteins from quinoa (Chenopodium quinoa). Journal of Agricultural and Food Chemistry, 44(7), 1621-1623. https://doi.org/10.1021/jf950830+ Burrieza, H.P., Rizzo, A.J., Vale, E.M., Silveira, V., &Maldonado, S., 2019. Shotgun proteomic analysis of quinoa seeds reveals novel lysine-rich seed storage globulins. Food Chemistry, (293),299-306. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2019.04.098 Cao, B., Bao, C., Zhu, Z., Gong, Y., Wei, J., Shen, Z., &Su, N. 2024. Comparative evaluation of chemical composition and nutritional characteristics in various quinoa sprout varieties: The superiority of 24-hour germination. Foods, 13(16), 2513. https://doi.org/10.3390/foods13162513 Chang, C.C., Yang, M.H., Wen, H.M., &Chern, J.C. 2002. Estimation of total flavonoid content in propolis by two complementary colorimetric methods. Journal of Food and Drug Analysis, 10(3), 3. https://doi.org/10.38212/2224-6614.2748 Deprá, M.C., Dias, R.R., Sartori, R.B., de Menezes, C.R., Zepka, L.Q., &Jacob-Lopes, E. 2022. Nexus on animal proteins and the climate change: The plant-based proteins are part of the solution? Food and Bioproducts Processing, (133),19-131. https://doi.org/10.1016/j.fbp.2022.03.006 Dostalíková, L., Hlásná Čepková, P., Janovská, D., Svoboda, P., Jágr, M., Dvořáček, V., & Viehmannová, I. 2023. Nutritional evaluation of quinoa genetic resources growing in the climatic conditions of central Europe. Foods, 12(7),1440. 10.3390/foods12071440 El-Harty, E. H., Ghazy, A., Alateeq, T. K., Al-Faifi, S. A., Khan, M. A., Afzal, M., &Migdadi, H. M. 2021. Morphological and molecular characterization of quinoa genotypes. Agriculture, 11(4), 286. Ghobadi, M. & Norouzi, Y. 2024. Investigation the effects of planting dates on agro-physiological characteristics of quinoa (Chenopodium quinoa Willd) as a second crop in the climatic conditions of Kermanshah. Cereal Biotechnology and Biochemistry, 3(1), 74-94. https://doi.org/10.22126/cbb.2024.10354.1067. (In Persian) Granado-Rodríguez, S., Vilariño-Rodríguez, S., Maestro-Gaitán, I., Matías, J., Rodríguez, M. J., Calvo, P, Cruz, V., Bolaños, L., & Reguera, M. 2021. Genotype-dependent variation of nutritional quality-related traits in quinoa seeds. Plants, 10(10), 2128. Hlásná Cepková, P., Dostalíková, L., Viehmannová, I., Jágr, M., & Janovská, D. 2022. Diversity of quinoa genetic resources for sustainable production: A survey on nutritive characteristics as influenced by environmental conditions. Frontiers in Sustainable Food Systems, 6,960159. https://doi.org/10.3389/fsufs.2022.960159 Laemmli, U.K. 1970. Cleavage of structural proteins during the assembly of the head of bacteriophage T4. Nature, 227(5259), 680-685. Liu, S., Xie, Y., Li, B., Li, S., Yu, W., Ye, A. & Guo, Q. 2023. Structural properties of quinoa protein isolate: impact of neutral to high alkaline extraction pH. Foods, 12(13), 2589. https://doi.org/10.3390/foods12132589 Majidi-Mehr, A., Pahlavani, M., Zaynali-Nezhad, K., Karimizadeh, R., & Börner, A. (2023). Studying the population structure of spring wheat genotypes and analysis of marker-trait association under water deficit conditions. Journal of Crop Breeding, 15(48), 164-177. (In-Persian). Matías, J., Rodríguez, M. J., Granado-Rodríguez, S., Cruz, V., Calvo, P., & Reguera, M. 2022. Changes in quinoa seed fatty acid profile under heat stress field conditions. Frontiers in Nutrition, 9, 820010. https://doi.org/10.3389/fnut.2022.820010. Najafinezhad, H., Koohi, N., & Darvishi, D. 2022. Evaluation of grain yield and quality of quinoa cultivars as affected by planting date and plant density in Jupar region of Kerman. Iranian Journal of Field Crop Science, 53(1), 113-129. (In-Persian). Pandjaitan, N., Howard, L.R., Morelock, T., & Gil, M.I., 2005. Antioxidant capacity and phenolic content of spinach as affected by genetics and maturation. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53(22), 8618-8623. https://doi.org/10.1021/jf052077i. Mortada, K.S., Ahmed, K.Z., Gehan, M.A., Abdelkader, E., & Ragab, R. A. 2023. SRAP and ISSR genetic markers and seed protein electrophoresis of some quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) genotypes. Journal of Modern Research, 5(2),24-30. 10.21608/jmr.2023.175868.1097. Rahimi, E., & Bagheri, M. 2020. Chemical, antioxidant, total phenolic and flavonoid components and antimicrobial effects of different species of quinoa seeds. Egyptian Journal of Veterinary Sciences, 51(1), 43-54. https://doi.org/10.21608/ejvs.2019.17122.1098. Rasekhi Kazeruni, A., Zamani, M.R., Heidaryan Naeini, F., Rasekhi Kazeruni, A., Mansoorian, A.R., and & Salami, S. 2021. Evaluation of molecular and biochemical properties in quinoa varieties. Cellular and Molecular Research (Iranian Journal of Biology), 34(3),299-312. 20.1001.1.23832738.1400.34.3.7.8 Reguera, M., Conesa, C.M., Gil-Gómez, A., Haros, C.M., Pérez-Casas, M.Á., Briones-Labarca, V., Bolaños, L., Bonilla, I., Álvarez, R., Pinto, K., & Mujica, Á. 2018. The impact of different agroecological conditions on the nutritional composition of quinoa seeds. PeerJ, 6, e4442. https://doi.org/10.7717/peerj.4442. Saad-Allah, K.M., & Youssef, M.S. 2018. Phytochemical and genetic characterization of five quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) genotypes introduced to Egypt. Physiology and Molecular Biology of Plants, 24(4), 617-629. https://doi.org/10.1007/s12298-018-0541-4. Sheligl, H.Q. 1986. Die verwertung orgngischer souren durch chlorella lincht. Planta Journal, 47, 510-526. https://doi.org/10.1007/BF01935418. Stikic, R., Glamoclija, D., Demin, M., Vucelic-Radovic, B., Jovanovic, Z., Milojkovic-Opsenica, D., Jacobsen, S.E., & Milovanovic, M. 2012. Agronomical and nutritional evaluation of quinoa seeds (Chenopodium quinoa Willd.) as an ingredient in bread formulations. Journal of Cereal Science, 55(2), 132-138. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2011.10.010 Tabatabaei, I., Alseekh, S., Shahid, M., Leniak, E., Wagner, M., Mahmoudi, H., & Balazadeh, S. 2022. The diversity of quinoa morphological traits and seed metabolic composition. Scientific Data, 9(1), 323. https://doi.org/10.1038/s41597-022-01399-y. Tarahi, M., & Ahmed, J. 2023. Recent advances in legume protein‐based colloidal systems. Legume Science, 5(4), e185. https://doi.org/10.1002/leg3.185. Van de Vondel, J., Lambrecht, M.A., & Delcour, J.A., 2020. Osborne extractability and chromatographic separation of protein from quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) wholemeal. Lwt- Food Science and Technology, 126, 109321. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109321. Vilcacundo, R., Barrio, D., Carpio, C., García-Ruiz, A., Rúales, J., Hernández-Ledesma, B., & Carrillo, W. 2017. Digestibility of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) protein concentrate and its potential to inhibit lipid peroxidation in the Zebrafish larvae model. Plant Foods for Human Nutrition, 72(3), 294-300. https://doi.org/10.1007/s11130-017-0626-1. Wang, X., Zhao, R., & Yuan, W. 2020. Composition and secondary structure of proteins isolated from six different quinoa varieties from China. Journal of Cereal Science, 95, 103036. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2020.103036. Xi, X., Fan, G., Xue, H., Peng, S., Huang, W., & Zhan, J. 2024. Harnessing the potential of quinoa: Nutritional profiling, bioactive components, and implications for health promotion. Antioxidants, 13(7), 829. https://doi.org/10.3390/antiox13070829. Zeinalzadeh-Tabrizi, H., Mansouri, S., & Fallah-Toosi, A. 2021. Evaluation of seed yield stability of promising sesame lines using different parametric and nonparametric methods. Plant Genetic Researches, 8(1), 43-60. (In Persian). | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 62 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 38 |