تعداد نشریات | 23 |
تعداد شمارهها | 385 |
تعداد مقالات | 3,053 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,778,702 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 1,960,777 |
ارزیابی تنوع بیوشیمیایی، محتوای روغن و SDS-PAGE در ارقام و اکوتیپ های مختلف کینوا (Chenopodium quinoa Willd ) | ||
بیوتکنولوژی و بیوشیمی غلات | ||
مقالات آماده انتشار، پذیرفته شده، انتشار آنلاین از تاریخ 26 خرداد 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22126/cbb.2025.10999.1079 | ||
نویسندگان | ||
زینب چقاکبودی* 1؛ محمود باقری2؛ حسین مصطفایی3 | ||
1گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی | ||
2موسسه تحقیقات تهیه و نهال و بذر | ||
3دانشجوی اصلاح نباتات دانشگاه ایلام، ایران | ||
چکیده | ||
مقدمه:کینوا ( Chenopodium quinoa Willd) به عنوان یکی از منابع غنی و متنوع در تغذیه انسان شناخته شده است و ارزش غذایی بالایی دارد. با توجه به اهمیت این گیاه، ارزیابی تنوع فیتوشیمیایی و محتوای روغن آن در ارقام و ژنوتیپهای مختلف، امری اساسی است که به درک بهتر از خصوصیات تغذیهای و سلامتی این محصول کمک میکند. مواد و روش ها: به این منظور آزمایشی به صورت طرح کاملا تصادفی بر روی ارقام تجاری (Atlas، Giza 1، Red Carina)و اکوتیپ های مختلف کینوا (Q4، Q29، Q2، Q12، Q3، Q1) با سه تکرار در آزمایشگاه فیزیولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه در سال 1404-1403 انجام شد. صفات مورد ارزیابی شامل درصد روغن، محتوای قند محلول کل، محتوای فنل کل، فلاوونوئید کل و SDS-PAGE بود. یافته ها و نتیجه گیری: نتایج تجزیه واریانس ژنوتیپ های کینوا از نظر صفات مورد بررسی نشان داد که بین ارقام و اکوتیپ های مختلف کینوا اختلاف بسیار معنی داری در سطح احتمال یک درصد وجود دارد. همچنین مقایسه میانگین صفات نشان داد که اکوتیپ Q4 دارای بیشترین مقدار محتوای قند محلول کل (773/404 میلی گرم/ لیتر) و بیشترین مقدار محتوای کل فلاوونوئید (825/0 میکروگرم/ لیتر) بود. آنالیز نقشه حرارتی ارقام و اکوتیپ ها را دو گروه مجزا قرار داد. گروه اول شامل ( Q1، Giza، Red Carina، Q12) دارای کمترین مقدار از نظر صفات محتوای قند محلول کل، فنل کل و فلاوونوئید کل بودند و گروه دوم شامل (Q4، Q29، Atlas، Q2) دارای بیشترین مقدار از نظر صفات محتوای قند محلول کل، فنل کل و فلاوونوئید کل بودند. تجریه همبستگی بین صفات نیز نشان داد که بین صفات محتوای قند محلول کل و فنل کل (**60/0) و همچنین بین فنل کل و محتوای کل فلاوونوئید(**60/0) همبستگی مثبت و بسیار معنی داری وجود دارد. نتایج تجزیه به مولفه های اصلی نشان داد که دو مولفه اول 3/79 درصد از تغییرات و تنوع موجود را توجیه می کنند.که نشان دهنده این موضوع می باشد که بخش عمده ای از تنوع مشاهده شده در ارقام و اکوتیپ های کینوا توسط این دو مولفه کنترل می شود. بر این اساس مشخص شده است که صفات محتوای قند محلول کل، فنل کل و فلاوونوئید کل از اهمیت بیشتری در این بررسی برخوردار بودند. نتایج SDS-PAGEپروتئین های ذخیره ای بذر ژنوتیپ های کینوا نیز نشان داد که نیمرخ پروتئینی بذور شش اکوتیپ و سه رقم تجاری هفت باند پروتئینی مشخص را در محدوده وزن مولکولی 20 تا 70 کیلودالتون نشان داد. تک باند پروتئینی با وزن مولکولی حدود 40 کیلو دالتون که تقریباً 11 درصد از باندها را تشکیل داد میتواند به عنوان یک نشانگر ژنتیکی ثابت در کینوا مورد استفاده قرار گیرد. | ||
کلیدواژهها | ||
کلمات کلیدی: آنالیز نقشه حرارتی؛ تجزیه به مولفه های اصلی؛ قند محلول کل؛ فنل کل | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 1 |