تعداد نشریات | 23 |
تعداد شمارهها | 396 |
تعداد مقالات | 3,135 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,863,561 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,000,396 |
مطالعه پنج ساله کیفیت نانوایی گندمهای تولیدی کشاورزان در مزارع دیم و آبی کشور ایران | ||
بیوتکنولوژی و بیوشیمی غلات | ||
مقاله 2، دوره 4، شماره 1، فروردین 1404 | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22126/cbb.2025.12418.1115 | ||
نویسندگان | ||
مهدی شعبان* 1؛ سید شهریار جاسمی2 | ||
1محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان | ||
2موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر | ||
چکیده | ||
چکیده مقدمه: کیفیت نانوایی گندم علاوه بر ساختار ژنتیکی دانه، تحت تأثیر مجموعهای از اثرات خاک، آب، هوا، ذخیره بذر و دانه است. شرایط اقلیمی و مدیریت زراعی مانند میزان آب آبیاری، کود، مدیریت آفات و بیماریها، شرایط برداشت و نحوه نگهداری گندم تا زمان تبدیل شدن به آرد، همه روی کیفیت نهایی نان تولیدی اثر دارد. کیفیت نان وابسته به کیفیت گندمهای تولیدی میباشد. از طرفی ارزش نانوایی ارقام مختلف گندم به مقدار ترکیبات آنها و بهخصوص گلوتن موجود در دانه وابسته است. کیفیت گندم در ارقام مختلف و شرایط آب و هوایی متفاوت با هم یکسان نیست. بررسی تنوع بین گندمهای تولید شده در نقاط مختلف کشور میتواند محققان را در شناسایی ارقام برتر و شرایط آب و هوایی بهتر یاری نموده و به برنامهریزی دقیق برای تولید بالاتر گندم منجر شود. از این رو، این مطالعه به منظور بررسی کیفیت نانوایی گندمهای تولید شده در مناطق مختلف از 31 استان ایران طی یک مطالعه پنج ساله انجام گردید. مواد و روشها: در این مطالعه کیفیت ارقام گندم تولیدی در مزارع کشاورزان در سطح کل مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق تعداد 6787 نمونه از 34 رقم گندم در طی پنج سال زراعی از سال 1392 تا 1397 در سطح کل کشور جمعآوری و از نظر کیفیت نانوایی مورد بررسی قرار گرفتند. یافتههای تحقیق: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد بالاترین میزان وزن هزار دانه به مقدار 1/46 گرم متعلق به گندم آبی رقم احسان بود. همچنین بالاترین میزان پروتئین دانه در گندم آبی رقم مهرگان (4/12 درصد) حاصل گردید. میزان گلوتن مرطوب در گندم آبی رقم ارقام ویریناک (7/29 درصد) بالاترین میزان بود، در حالی که گندم آبی رقم زاگرس بالاترین شاخص سختی دانه به میزان 7/49 را دارا بود. همچنین نتایج بیانگر این مطلب بود که گندم آبی رقم ویریناک با 3/32 میلیلیتر بیشترین میزان حجم رسوب زلنی را دارا بود. نتایج نشان داد بیشترین میزان ارتفاع رسوب SDS مربوط به رقم مهرگان (1/63) بود و رقم هما دارای کمترین میزان حجم رسوب SDS به میزان 3/49 بود. نتیجهگیری: به طور کلی، کیفیت نانوایی گندمهای آبی تولیدی کشور بالاتر از گندمهای دیم بود و ارقام احسان، مهرگان و ویریناک دارای کیفیت نانوایی بالاتری جهت تولید نان بودند. وجود همبستگی مثبت بین صفات کیفی این فرصت را فراهم نموده که با انتخاب ارقامی که دارای خصوصیات کیفی مرتبط به هم هستند بتوان تودههای گندم مطلوبی که دارای خاصی نانوایی بهتری هستند را گزینش نمود. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه میتوان در سطح کلان در مورد تولید ارقام گندم با کیفیت جهت تولید نان مطلوب برنامهریزی نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
رقم؛ پروتئین دانه؛ حجم رسوب زلنی؛ گلوتن؛ نان | ||
مراجع | ||
| ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 5 |