تعداد نشریات | 23 |
تعداد شمارهها | 404 |
تعداد مقالات | 3,188 |
تعداد مشاهده مقاله | 2,965,996 |
تعداد دریافت فایل اصل مقاله | 2,055,494 |
بررسی کیفیت نانوایی گندمهای تولیدی کشاورزان در مزارع دیم و آبی ایران | ||
بیوتکنولوژی و بیوشیمی غلات | ||
مقاله 2، دوره 4، شماره 1، فروردین 1404، صفحه 26-48 اصل مقاله (564.41 K) | ||
نوع مقاله: مقاله پژوهشی | ||
شناسه دیجیتال (DOI): 10.22126/cbb.2025.12418.1115 | ||
نویسندگان | ||
سید شهریار جاسمی1؛ مهدی شعبان* 2 | ||
1استادیار موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران. | ||
2مربی، بخش تحقیقات علوم زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، بروجرد، ایران. | ||
چکیده | ||
مقدمه: کیفیت نانوایی گندم علاوه بر ساختار ژنتیکی دانه، تحت تأثیر مجموعهای از اثرات خاک، آب، هوا، ذخیره بذر و دانه است. شرایط اقلیمی و مدیریت زراعی مانند میزان آب آبیاری، کود، مدیریت آفات و بیماریها، شرایط برداشت و نحوه نگهداری گندم تا زمان تبدیل شدن به آرد، همه روی کیفیت نهایی نان تولیدی اثر دارد. کیفیت نان وابسته به کیفیت گندمهای تولیدی میباشد. از طرفی ارزش نانوایی ارقام مختلف گندم به مقدار ترکیبات آنها و بهخصوص گلوتن موجود در دانه وابسته است. کیفیت گندم در ارقام مختلف و شرایط آب و هوایی متفاوت با هم یکسان نیست. بررسی تنوع بین گندمهای تولید شده در نقاط مختلف کشور میتواند محققان را در شناسایی ارقام برتر و شرایط آب و هوایی بهتر یاری نموده و به برنامهریزی دقیق برای تولید بالاتر گندم منجر شود. از این رو، این مطالعه به منظور بررسی کیفیت نانوایی گندمهای تولید شده در مناطق مختلف از 31 استان ایران طی یک مطالعه پنج ساله انجام گردید. مواد و روشها: در این مطالعه کیفیت ارقام گندم تولیدی در مزارع کشاورزان در سطح کل مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق تعداد 6787 نمونه از 34 رقم گندم در طی پنج سال زراعی از سال 1392 تا 1397 در سطح کل کشور جمعآوری و از نظر کیفیت نانوایی مورد بررسی قرار گرفتند. یافتهها: نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد بالاترین میزان وزن هزار دانه به مقدار 1/46 گرم متعلق به گندم آبی رقم احسان بود. همچنین بالاترین میزان پروتئین دانه در گندم آبی رقم مهرگان (4/12 درصد) حاصل گردید. میزان گلوتن مرطوب در گندم آبی رقم ارقام ویریناک (7/29 درصد) بالاترین میزان بود. گندم دیم رقم زاگرس بالاترین شاخص سختی دانه به میزان 7/49 را در بین گندمهای دیم دارا بود. همچنین نتایج بیانگر این مطلب بود که گندم آبی رقم ویریناک با 3/32 میلیلیتر بیشترین میزان حجم رسوب زلنی را دارا بود. نتایج نشان داد بیشترین میزان ارتفاع رسوب SDS مربوط به رقم مهرگان (1/63 میلیمتر) بود و رقم هما دارای کمترین میزان حجم رسوب SDS به میزان 3/49 میلیمتر بود. نتیجهگیری: به طور کلی، کیفیت نانوایی گندمهای آبی تولیدی کشور بالاتر از گندمهای دیم بود و ارقام احسان، مهرگان و ویریناک دارای کیفیت نانوایی بالاتری جهت تولید نان بودند. وجود همبستگی مثبت بین صفات کیفی این فرصت را فراهم نموده که با انتخاب ارقامی که دارای خصوصیات کیفی مرتبط به هم هستند بتوان تودههای گندم مطلوبی که دارای خاصی نانوایی بهتری هستند را گزینش نمود. بر اساس نتایج حاصل از این مطالعه میتوان در سطح کلان در مورد تولید ارقام گندم با کیفیت جهت تولید نان مطلوب برنامهریزی نمود. | ||
کلیدواژهها | ||
نان؛ گلوتن؛ پروتئین دانه؛ رقم؛ حجم رسوب زلنی | ||
مراجع | ||
AACC. 2000. Approved Methods of the American Association of Cereal Chemists, 10th Ed., Vol. 2. American Association of Cereal Chemists, St. Paul, MN. Abdelaleema, M. A., & Al-Azab, K. F. 2021. Evaluation of flour protein for different bread wheat genotypes. Brazilian Journal of Biology, 81(3), 719-727. DOI: 10.1590/1519-6984.230403 Ahmed, M. 2015. Response of spring wheat (Triticum aestivum L.) quality traits and yield to sowing date. PloS one, 10(4), e0126097. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0126097 Bayat, H., Omidi, M., Shahnejat Bushehri, A.A., & Naqvi, M.R. 2023. Evaluation of some physiological and biochemical traits in wild and D-genome wheat varieties under water deficit stress. Iranian Crop Sciences, 53(4), 91-77. [In Persian] doi: 10.22059/ijfcs.2021.328612.654848 Belderok, B., Mesdag, H., & Donner, D.A. 2000. Bread-Making Quality of Wheat. Springer, New York, 256. Bilgin, O., Guzmán, C., Başer, I., Crossa, J., & Korkut, K. Z. 2016. Evaluation of grain yield and quality traits of bread wheat genotypes cultivated in northwest Turkey. Crop Science, 56, 73–84. doi: 10.1371/journal.pone.0219432 Bonfil, D.J., & Posner, E.S. 2012. Can bread wheat quality be determined by gluten index?. Journal of Cereal Science, 56, 115-118. doi: 10.1016/j.jcs.2012.07.003. Carter, B. P., Morris, C. F., & Anderson, J. A. 1999. Optimizing the SDS Sedimentation Test for End-Use Quality Selection in a Soft White and Club Wheat Breeding Program. Cereal Chemistry, 76(6), 907–911. https://doi.org/10.1094/CCHEM.1999.76.6.907 Eivazi, A., Abdollahi, S., Salekdeh, H., Majidi, I., Mohamadi, A., & Pirayeshfar, B. 2006. Effect of drought and salinity stress on quality related traits in wheat (Triticum aestivum L.) varieties. Iranian Journal of Crop Sciences, 7, 252-267. doi: 20.1001.1.15625540.1384.7.3.6.2 FAO. 2020. “Food and Agriculture Organization: internet database”. Gauch, H.G., & Zobel, R.W. 1996. AMMI analysis of yield trials. PP. 85-122. In: M. S. Kang and H. G. Gauch(Eds.), Genotype by Environment Interaction. CRC Press, Boca Raton, New York. Geisslitz, S., Longin, C.F.H., Scherf, K.A., & Koehler, P. 2019. Comparative Study on Gluten Protein Composition of Ancient (Einkorn, Emmer and Spelt) and Modern Wheat Species (Durum and Common Wheat). Foods, 8, 409. DOI: 10.3390/foods8090409 Gordon, E., Kaviani, M., Kagale, S., Payne, T., & Navabi, A. 2018. Genetic diversity and population structure of synthetic hexaploid-derived wheat (Triticum aestivum L.) accessions. Genetic Resource and Crop Evolution, 66, 335–348. https://doi.org/10.1007/s10722-018-0711-9. Gulfam, R., Kiarostami, K., Lohrasbi, T., Hasrak, S., & Razavi, K. 2024. Effect of drought stress on traits related to baking quality of two bread wheat cultivars. Agricultural Sciences Research in Arid Regions, 6(4), 223-240. [In Persian] doi: 10.22034/csrar.2024.427004.1381 Horvat, D.; Šimi´c, G.; Dvojkovi´c, K.; Ivi´c, M.; Plavšin, I.; & Novoselovi´c, D. 2021. Gluten Protein Compositional Changes in Response to Nitrogen Application Rate. Agronomy, 11, 325. DOI:10.3390/agronomy11020325 Irani, P. 2000. Pasta quality traits of some durum wheat varieties. Journal of Agricultural Science and Technology, 2, 143-148. Doi: 20.1001.1.16807073.2000.2.2.8.6 Isvand, H.R., Ahmadi, A., Shah Nejat Bushehri, A.A., Postini, K., & Jahan Soz, M.R. 2005. Effect of drought stress and timing of nitrogen fertilizer application on nitrogen transfer, baking quality and band pattern of storage proteins of wheat grain. Agricultural Sciences of Iran, 36(6), 1489-1497. DOI:10.34785/J020.2022.800 Jalal Kamali, M. R., Najafi Mirak, T., & Asadi, H. 2012. Wheat: Research and development strategies in Iran. Agricultural Extension and Education Publications. [In Persian] Jasemi, S. Sh., Sanjani, S., Naghipour, F., & Najafian, G. 2021. Evaluation of grain quality properties of commercial cultivars and promising lines of bread wheat (Triticum aestivum L.) produced in farmers' fields in Iran. Iranian Journal of crop sciences, 23(2), 173-183 [In Persian]. DOR:20.1001.1.15625540.1400.23.2.5.1 Jasemi, Sh., Naghipour, F., Sanjani, A., Esfandyaripour, A., Khorsandi, H., & Najafian, G. 2017. Evaluation of quality properties of four wheat (Triticum aestivum L.) cultivars in wheat producing provinces, Iran. Iranian Journal of crop sciences, 19(2), 179-195. [In Persian]. Doi:20.1001.1.15625540.1396.19.2.2.0 Khazaei, F., Aghaalijani, M., Mobasher, S., & Mokhtesi Bidgoli, A. 2014. Comparison of some qualitative characteristics of wheat seeds produced in formal and informal farms. 13th Iranian Conference of Agricultural Sciences and Plant Breeding and 3rd National Conference of Seed Science and Technology of Iran. 5 pages. [In Persian] Lacko-Bartošová, M., Lacko-Bartošová, L., Kaur, A., & Moudrý, J. 2022. Comparative Assessment of Agro-Morphological and Quality Traits of Ancient Wheat Cultivars Grown under Organic Farming. Agriculture, 12, 1476. https://doi.org/10.3390/ agriculture12091476. Lindgren, A., & Simsek, S. 2016. Evaluation of hard red spring wheat mill stream fractions using solvent retention capacity test. Journal of Food Process Preservation, 40(2), 131–139. https://doi.org/10.1111/jfpp.12590 Longin, C.F.H., Ziegler, J., Schweiggert, R., Koehler, P., Carle, R., & Würschum, T. 2016. Comparative Study of Hulled (Einkorn, Emmer, and Spelt) and Naked Wheats (Durum and Bread Wheat): Agronomic Performance and Quality Traits. Crop Science, 56, 302–311. Doi:DOI:10.2135/cropsci2015.04.0242 Mehrazar, A., Mohammadi, M., Najafian, G., & Izadi Darbandi, A. 2013. Relationship between heavy glutenin subunits and grain quality traits in bread wheat cultivars. Journal of Plant Breeding, Seedlings and Seeds, 29(4), 823-838. [In Persian]. Doi: 10.22092/spij.2017.111193 Migliorini, P., Spagnolo, S., Torri, L., Arnoulet, M., Lazzerini, G., & Ceccarelli, S. 2016. Agronomic and quality characteristics of old, modern and mixture wheat varieties and landraces for organic bread chain in diverse environments of northern Italy. Eurpean Journal of Agronomy, 79, 131–141. DOI:10.1016/j.eja.2016.05.011 Mis, A. 2003. Influence of the storage of wheat flour on the physical properties of gluten. International Agrophysics, 17(2), 71-75. Mokhtari, N., Majidi, M.M., & Mirlohi, A. 2025. Synthetic wheat as a new source of flour quality under drought conditions: Associations with solvent retention capacity. PLoS ONE, 20(2), e0316945. https://doi.org/10.1371/journal. pone.0316945 Naghipour, F., Esmaeilzadeh Moghadam, M., Sanjani, S., Najafian, G., Najafimirak, T., & Jasemi, Sh. 2022. Grain quality of irrigated bread wheat produced by farmers in the southern warm and dry agro-climatic zone of Iran in 2018-2021 cropping seasons. Seed and Plant Journal, 38(1), 1-31 (In Persian). doi: 10.22092/spj.2022.359946.1273 Najafi Mirak, T., Aghaei Sarbarzeh, M., Moyedi, A.A., Keyvan Kafashi, A., & Sayahfar, M. 2020. Analysis of yield stability of durum wheat genotypes using the AMI method. Scientific Research Journal of Agricultural Science and Sustainable Production, 31(2), 17-28. [In Persian] doi: 10.22034/saps.2021.13087 Najafian, G., Jasemi, Sh., Naghipour, F., Sanjani, S., Esfandiaripour, E., Kaboli, M.M., Karimzadeh, Kh., Khorsandi, H., Pour Payghambar H. A., MortezaGholi, M., Bababie Goli, B., Shafiepour, M. T., & Moslehi, E. S. 2021. Quality properties mapping and evaluation of farmers’ field produced wheat of different regions of Iran at provincial and district levels. Agricultural Education Publication. Tehran. 191 pp. [In Persian] doi: 10.22092/spj.2024.363832.1329. Najafian, G., Kaboli, M.M., Karimzadeh Asl, Kh., Khorsandi, H., Pourpeighambar, J., & Vahabzadeh, M. 2013. Investigating the quality of wheat produced by farmers in different regions of the country. Research project. Agricultural Research, Education and Extension Organization and Natural Resources, Karaj. 110 pages. [In Persian] Najafian, G., Kaffashi, A.K., & Jafar-Nezhad, A. 2010. Analysis of grain yield stability in hexaploid wheat genotypes grown in temperate regions of Iran using additive main effects and multiplicative interaction. Journal of Agricultural Science and Technology, 12, 213-222. doi:20.1001.1.16807073.2010.12.2.1.9 Nikooseresht, R., Najafian, G., Mirfakharai, R., & Dehghani, H. 2009. Evaluation of baking quality of bread wheat cultivars and lines using SDS sedimentation height and heavy glutenin subunits. Journal of Plant Breeding and Seed Breeding, 25(3), 273-283. [In Persian] doi: 10.22092/spij.2017.110988 Pascut, S., Kelekci,K., & Waniska, R. 2004. Effects of wheat protein fractions on flour tortilla quality. Cereal Chemistry, 81, 38-43. DOI:10.1094/CCHEM.2004.81.1.38 Peighambardoust, S. H. 2017. Rheology Test Methods: Wheat, Flour and Dough: Amidi Publications. Tabriz. 67 pp. [In Persian] Pirayeshfar, B., Jalal Kamali, M.R., & Keshavarz, A. 2006. Quality of domestically produced wheat in the 2003-2004 crop year. 9th Iranian Congress of Agricultural Sciences and Plant Breeding. 6 pages. [In Persian] Preiti, G., Calvi, A., Giuffrè, A.M., Badagliacca, G.; Virzì, N., Bacchi, M. 2022. A Comparative Assessment of Agronomic and Baking Qualities of Modern/Old Varieties and Landraces of Wheat Grown in Calabria (Italy). Foods, 11, 2359. DOI: 10.3390/foods11152359 Racho´n, L., Bobryk-Mamczarz, A., & Kiełtyka-Dadasiewicz, A. 2020. Hulled Wheat Productivity and Quality in Modern Agriculture Against Conventional Wheat Species. Agriculture, 10(7), 275.https://doi.org/10.3390/agriculture10070275 Rakszegi, M., Darkó, É., Lovegrove, A., Molnár, I., Láng, L., Bedő, Z., & Shewry, P. 2019. Drought stress affects the protein and dietary fiber content of whole meal wheat flour in wheat/Aegilops addition lines. PLoS One, 14(2), e0211892. doi: 10.1371/journal.pone.0211892. Rekowski, A., Wimmer, M.A., Tahmasebi, S., Dier, M., Kalmbach, S., Hitzmann, B., & Zörb, C., 2021. Drought Stress during Anthesis Alters Grain Protein Composition and Improves Bread Quality in Field-Grown Iranian and German Wheat Genotypes. Applied Sciences, 11(21), 9782. doi:10.3390/app11219782. Sadeghi, F., & Dehghani, H. 2016. Factor analysis and causality of traits related to baking quality of bread wheat (Triticum aestivum L.). Journal of Crop Breeding, 8(19), 8-1. [In Persian]. Doi: 20.1001.1.22286128.1395.8.19.1.6 Tahmasebpour, B., Jahanbakhsh, S., Tarinejad, A., Mohammadi, H., & Ebadi, A. 2023. Evaluation of drought-sensitive and drought-tolerant genotypes of winter bread wheat in terms of morphological and physiological traits. Journal of Crop Production, 16(2), 105-124. [In Persian]. Doi:10.22069/ejcp.2023.20693.2541 Tran, K., Konvalina, P., Capouchova, I., Janovska, D., Lacko-Bartosova, M., Kopecky, M., & Tran, P. 2020. Comparative Study on Protein Quality and Rheological Behavior of Different Wheat Species. Agronomy, 10, 1763. Doi: 10.3390/agronomy10111763 Vaziri, M., & Mohammadinejad, Q. 2014. Evaluation of the relationship between traits related to baking quality in bread wheat. 13th National Congress of Agricultural Sciences and Plant Breeding of Iran. 5 pages. [In Persian] Wiwart, M., Szafra ´nska, A., Wachowska, U., and Suchowilska, E. 2017. Quality Parameters and Rheological Dough Properties of 15 Spelt (Triticum spelta L.) Varieties Cultivated Today. Cereal Chemistry, 94, 1037–1044. DOI:10.1094/CCHEM-05-17-0097-R Zörb, C., Ludewig, U., & Hawkesford, M.J. 2018. Perspective on Wheat Yield and Quality with Reduced Nitrogen Supply. Trends in Plant Science, 23, 1029–1037. | ||
آمار تعداد مشاهده مقاله: 46 تعداد دریافت فایل اصل مقاله: 50 |